Prof. Jana Dostálová, Csc., Tisková konference Fóra zdravé výživy, „Hlavní viník: cukr?“, 25. 11. 2015
označení |
skupina |
složení |
příklady |
zdroje |
|
jednoduché sacharidy = cukry |
monosacharidy |
obsahují jednu cukernou jednotku |
glukóza (hroznový cukr) |
sirupy, ovoce (zejména hrozny révy vinné) a med |
|
fruktóza (ovocný cukr) |
dtto, ale v jiných množstvích |
||||
oligosacharidy |
disacharidy |
obsahují dva monosacharidy |
sacharóza (řepný nebo třtinový cukr) – skládá se z glukózy a fruktózy |
cukr, kterým běžně sladíme, přidává se do řady potravinářských výrobků – jemného |
|
laktóza (mléčný cukr) – skládá se z glukózy |
mléko a mléčné výrobky |
||||
obsahují 2-10 stejných nebo různých monosacharidů |
rafinóza, stachyóza, verbatóza aj. – obsahují galaktózu aj. |
luštěniny |
|||
složené (komplexní) sacharidy |
polysacharidy |
obsahují více než 10 monosacharidů |
škrob |
obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory |
|
celulóza |
prakticky všechny zdroje vlákniny |
||||
pektin |
především ovoce a zelenina |
||||
inulin |
topinambury, jakon, čekanka aj. |
||||
složené (komplexní) sacharidy |
obsahují i jiné sloučeniny, např. bílkoviny, tuky aj. |
glykolipidy, glykoproteiny apod. |
není relevantní, v praxi mají malý význam |
Pozn.: Z chemického hlediska se jako cukr označují monosacharidy a oligosacharidy, z hlediska legislativního pak monosacharidy a z oligosacharidů pouze disacharidy.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.